Africa

perjantai 30. maaliskuuta 2012

Tervetuloa matkalle Tansanialaiseen ruokakulttuuriin...

Seuraavassa kuvia meidän pihamaalta eli talon keittiöstä eli lahtaamosta. Herkkäsilmäiset olkaa varovaisia...


Kynimisvaihe, höyhenet lähtee parhaiten kun kanan kastaa ensin kuumaan veteen.


Meidän pihan portti ja kukot, ehdotin että nämä voitaisiin syödä seuraavaksi...


Mother House eli Flora


Siinä sitä on siskosta samassa kasassa


Perheen naisväki valmistamassa juhlapäivällistä perjantai-illan tilausta varten


Elinkippo


Talon piha päätalolta katsottuna, Portti on heti oikealla, harmaa möhkäle keskellä on kaivo ja puun takana on mun kämppä.


Apulaiset kuorimassa banaaneja tarjottavaksi kanan kanssa. Tätä vihreää banaanilajia voi keittää ja paistaa ilman että se muussautuu.


Mama Jose "The master chef"


Flora juuri ennen repeämistä. Mama Jose sanoi laittavansa ruokaan kerosiinia...Oikeasti puhuttiin auringonkukkaöljystä :)

keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

Kuvatuksia

Tässä hieman kuvia päiväntasaajan toiselta puolelta :D


Mun pomon Arnoldin vanhin lapsi Mahangila, autossa oltiin matkalla pois sieltä lihamarkkinoilta.


Mun makuu- ja vaatehuone ;)


Mun olohuone ja varasto


Piha pyykkipäivän jäljiltä ja keskellä kasvaa Guava-puu (onkohan se sen niminen oikeasti...)


Joka aamuinen herättäjä, joka päivä syön kukkoaviinissä


Minja innostui hyppimään narulla


Mama Jose näyttää mallia nuoremmille

Meidän pihakeittiö on siis tuossa noiden vieressä mutta laitan siitä kuvia lisää joskus kun saan parempaa materiaalia. 

Sana siisteydestä

Tässä neljä viikkoa afrikkalaisten tapoja seuratessa niin kotona kuin töissäkin aiheuttaa minulle pakottavan tarpeen kirjoittaa hieman siisteydestä. Minä, joka en ole mikään hirveä nipottaja jos kulmissa on villakoiria tai koirankarvoja, voin melkein pahoin kun näen miten täällä hoidetaan nuo siivous ja pesu hommat.

Aloitetaan vaikka pyykinpesusta. Vaatteet pestään käsin kuten suomessa joskus 40vuotta sitten kai vielä tehtiin. Tosin silloin suomalaiset käyttivät jo pyykkilautaa ja lämmintä vettä puhdistaakseen vaatteensa. Itse pääsin tuossa pari viikkoa sitten kokeilemaan pyykinpesua paikallisittain ja eihän siitä meinannut mitään tulla koska olen tottunut koneelliseen puhdistukseen. Vaatteet pestään kahdesti kylmässä saippuavedessä jolloin käydään läpi saumat ja kainalon kohdat. Niitä hangataan jotenkin oudosti kättä vasten niin että kuuluu hankausääni. Multa ei tullut ääntä mutta sain ruttuiset sormet. Sen jälkeen vaatteet huuhdellaan kahdesti kylmässä vedessä ja väännetään kuivaksi ennen ripustusta keskelle pihaa. A) Mun vaatteet eivät tule niin puhtaiksi kuin haluaisin, B) saippuaa jää väkisinkin vaatteisiin huuhteluista huolimatta, C) aurinko tuhoaa vaatteet kun ne riippuvat koko päivän pihalla valumassa, D) mulla ei ole varmaan ainuttakaan ehjää vaatetta reissun jälkeen koska saumat ja kainalot repeää siinä voimakkaassa pesussa ja E) kaikki vaatteet ovat aivan ryppyisiä ja kovia kun ne laittaa päälle. Tosi hyvää settiä siis, onneksi edes mun ei tarvitse itse pestä kuin boxerini, perhe hoitaa loput.

Aikaisemmin mainitsin jo jääkaapin ällöttävästä sisällöstä joten jätettäköön se nyt välistä. Keskitytään keittiöön eli meidän talon pihalle. Ruuat valmistetaan hiilillä ja catering-firman takia meidän pihalla on niitä isoja hiiligrillejä varmaan kymmenen rivissä. Niiden lisäksi on pienempiä virityksiä missä onnistuu normaali päivittäinen kokkaaminen. Siinä kanojen juostessa levittämässä salmonellaa ja lintuinfluenssaa valmistuu myös minun ruokani päivittäin. Joku talon naisista istua pojottaa pienellä jakkaralla tai purkin päällä ja keittelee ugalia tai riisiä sekä lisukkeeksi jotain kastiketta. Ugali valmistetaan valmiista maissijauhoista keittämällä ja veivaamalla, yleensä toinen naisista pitää kattilaa paikallaan sellaisella puristimella koska ugali on aikamoista tököttiä. Riisi keitetään vasta sen jälkeen kun se on jyvä jyvältä käyty läpi ja poistettu epäpuhtaudet joukosta. Ei siis mitään Uncle Ben's pikariisiä todellakaan... Samaisessa keittiössä lähtee myös kanoilta henki ja höyhenet irtoaa helpoiten kastamalla kana kiehuvaan veteen ensin. Hienoa toimintaa, mutta tehokasta.

Astiat tiskataan myös pihamaalla kylmässä vedessä, tiskaajan tunnistaa aina siitä että takapuoli vaan näkyy. Naisilla on tapana kyyristyessään pitää jalat aivan suorina ja vain yläkroppa kurottaa alas, täällä ei mennä kyykkyyn vaikka voisi ehkä olla selälle parempi asento. Tiskauksen jälkeen astiat kuivuvat auringossa kaivon päällä kaiken sen pölyn ja höyhenten keskellä.

Yleiseen siivoukseen ei ole olemassa mitään länsimaalaisten keksimiä imureita tai moppeja. Lattiat lakaistaan pölystä niin etten minä ainakaan voi olla samassa tilassa köhimättä sitä hiekkaa ulos keuhkoistani (joka aamuinen operaatio toimistolla), lattiat mopataan märällä liinalla pyyhkimällä ja  perse on pystyssä taas vaihteeksi. Pölyt pyyhitään kuivalla liinalla myös meidän toimistolla päivittäin enkä näe siinä mitään pointtia, pöly vain lentää toiseen kohtaan. Viimeisin hienous on tältä aamulta toimistolta ja se myös innovoi mua kirjoittamaan aiheesta: toimiston kokolattiamatto pestään myös joskus. Pesu tapahtuu harja pesuveteen kastamalla ja sen jälkeen mattoa rajusti hankaamalla. Mahtaa tulla puhdasta!

Ei muuta sanottavaa, käsidesiä vaan käsiin...

tiistai 27. maaliskuuta 2012

Elämää Päiväntasaajan toisella puolella

Taas on hetki vierähtänyt viimeisimmästä päivityksestä ja on aika kertoa kuulumisia täältä kaukaa. Omasta mielestäni kyllä juuri kirjoitin sen viime torstaina mutta te lukutoukat olette niin kärsimättömiä siellä pohjolassa että vaaditte lisää herkkuja kehiin. Tässä sitä sitten on, suolaista ja makeaa...

Mä nauroin ihmisille, jotka väittivät että mulle tulee hirveä ikävä sitä mun koiraa. Väitin ettei se ole ehtinyt olla niin kauaa vielä mun elämässä että mä pystyisin sitä kaipaamaan kovasti. No luulin väärin, näin kuukauden reissussa olemisen jälkeen mulla on hirveä ikävä niitä pilkkuja ja pientä märkää nenää, mikä herättää aamuisin tökkimällä sängyn laidalla. Eniten ehkä on ikävä niitä rutiineita mitkä liittyy koiran omistamiseen. On ikävä aamulenkkejä, ikävä niitä pitkiä ulkoiluja raikkaassa suomen säässä, on ikävä sitä tassujen tepsuttelua ympäri asuntoa ja ikävä jopa niitä huonoja päiviä jolloin saa pienen kanssa tapella talon herruudesta. Onneksi Pendon olemassaolosta muistuttaa jatkuvasti kaikki tuhannet karvat, jotka työntyvät esiin mun tavaroista. Kiitos perheelle toisen hyvästä hoidosta, isi tulee kotiin kuuden viikon päästä :)

Täällä Tansaniassa on elämä edennyt samaa tahtia eteenpäin Emman lähdöstä huolimatta. On töitä ja on vapaata, on aikaa tehdä vaikka ja mitä mutta kuitenkaan ei saa mitään aikaiseksi. Tarttuukohan tämä laiskuus näistä ihmisistä muhun samalla tavalla ku malaria hyttysistä. Kerta pistos voi riittää, niinhän ne sanoo. Olen nyt kuitenkin yrittänyt ottaa itseäni niskasta kiinni ja ryhdistäytyä. Olen lukenut uutisia ja katsonut parit leffat jopa...niin siis mitä oikeaa oon saanut aikaiseksi? Viikonloppuna kun ei ollut mitään erityistä ohjelmassa niin aloitin tekemään ravitsemuksen rästissä olevaa tehtävää. Lauantai meni tosi hyvin koneen ääressä ja sain aikaiseksi ainakin kolme sivua tekstiä. Loput ajasta menikin sitten kavereiden kanssa mesettäessä :) Sunnuntaina sitten jatkoin sitä kirjoittamista ja silloin jopa sain oikeasti aikaiseksi ja pääsin kunnon vauhtiin hommassa kunnes (mun Facebook-status kertoo hyvin asian): "Prkl kun ei voida avata siitä suuta sen verran, että kerrottaisiin minne ollaan oikein matkalla ja miten pitkäksi aikaa. Tänään lyhyt/yllättävä lounaalle lähteminen tarkoittikin kaksi eri ravintolaa, auton öljynvaihto ja markkinoilla shoppailua. Olis mulla ollut muutakin tekemistä kuin olla sillä reissulla yli viisi tuntia... HERMO!!!" Eli se siitä tehokkaasta sunnuntaistakin sitten...


Toisinaan ihmettelen miten olen selvinnyt silloin vuosia sitten Rodoksella ilman omaa läppäriä ja jatkuvaa yhteyttä suomeen. Silloin kävin pari kertaa viikossa kirjoittamassa sähköpostia nettikahvilassa ja sekin yleensä vain kotiin. On sitä tullut oltua varmaan aika pihalla suomen elämänmenosta ja tapahtumista... Nyt ei tulisi mieleenkään elää erossa mesestä, skypestä, facebookista tai sähköpostista...olenkohan narkomaani kun en voi olla erossa mun elämästä? Myöskin suomessa ihmiset ovat pakosti olleet aika pihalla mun menoista koska en oo mitään blogia kirjoitellut silloin, tosin ehkä parempikin etteivät tiedä kaikkea :)


Yläasteilla on tämä viikko kokeita ja ensi viikko lomaa joten meillä ei ole niissä ollenkaan ohjauksia. Käytämme siis ajan viisaasti pitämällä seminaareja noille maakuntien opettajille aiheesta Liikunta. Tulee varmaan hauskaa kun meitsi pääsee vetämään seminaareja anatomiasta, ihmisen fyysisestä kehityksestä, ensiavusta, valmentamisesta, ohjaamisesta ja eri lajeista. Siinä laitetaan mun opitut asiat kunnolla testiin. Miten mahtaa Mzungu selviytyä, siitä kuulette varmasti ;)

Miksi, oi miksi, ihmisten pitää täällä tunkeutua meidän toimistoon ja tulla häiritsemään työntekoa. Tänään tiistaina varmaan valehtelematta 15 eri ihmistä kävi istumassa siinä sohvalla ja jauhamassa swahiliksi jotain turhanpäiväistä. En ihmettele ettei asiat edisty ja kaikki hommat kasaantuu kun ei vaan oo aikaa niitä tehdä. Siis en puhu omista hommista, en mä niitä ihmisiä joudu kuuntelemaan vaan noi mun työkaverit. Suomessa mä ajaisin ne pois häiritsemästä mut täällä en voi sitä tehdä herättämättä pahoja katseita, jo se riittää etten aina jaksa kommunikoida ja keskityn omiin puuhiini :)

Muita kuumia aiheita: Mun autokuume heräsi eilen taas kukoistukseensa, Odotan kesää kuin kuuta nousevaa, Ikävöin niitä ihmisiä jotka ovat siellä kaukana suomessa, Kauhulla odotan tulevia bussimatkustuksia, Lennän Mtwaraan ja takaisin ehdottomasti, Tykkään ihan hirveästi ohjata pilatesta ja niin tykkää mun kroppakin, En osaa kuvitella ettei aikuinen ihminen osaa käyttää tietokonetta tai omista sähköpostiosoitetta ja viimeiseksi vielä PÄÄLLE KUUSI VIIKKOA KOTIINPALUUSEEN!


torstai 22. maaliskuuta 2012

Elämän ihmeitä

Singidan alue on täynnä suuria kiviä mitä oudommissa röykkiöissä ja jopa keskellä järveä. Minua näin suomalaisena kiinnostaisi hirveästi, että mistä syystä ne ovat tuolla tavalla. Suomessahan jääkausi on muokannut maastoa ja siirrellyt kiviä mutta en sitten tiedä miten täällä päin maailmaa. Kysyttäessä paikallisilta asiasta saadaan vastaukseksi vain: "Jumala loi". Höh, luuletteko että vastaus riittää ateisti-suomalaiselle!

Miten voi ihmiset olla niin kovin ihmeissään nähdessään valkoisen ihmisen. Kaikki huutelevat "Mzungu" vaikka eivät mitenkään tunne mua. "Good morning" kellonajasta riippumatta ja ärsyttävällä (Riikan sanoja lainaten: AkuAnkka-tyylillä) sävyllä opittu "How are you?"  kaikuvat ympärillä kun polkee tai kävelee ulkona. Toisaalta ymmärrän lapsilta sen käytöksen, voinhan hyvinkin olla ensimmäinen valkoihoinen, jonka he näkevät elävänä. Aikuisilta taasen en tajua varsinkaan tuota Mzungu-sanan käyttöä, sehän on vähän kuin suomessa sanoisi mustaihoisia neekereiksi. Ei mun mielestä ihan suotavaa mutta minkäs teet, nämähän kaikki olettaa että mulla on hirveästi rahaa koska olen valkoinen. Sen takia mä voisin antaa kaikille ruokaa, mun paidan, käteistä tai vaikka matkan suomeen. Siis tottakai mähän voin tehdä mitä vaan koska olen niin multimiljardööri, voin pelastaa koko maan ilman että paikalliset joutuvat tekemään ollenkaan töitä sen asian eteen.

Lapsille valkoihoinen ihminen on jotain todella outoa. He haluavat puhua kanssasi, koskea kättä, silittää hiuksia tai vaan huvikseen seurata meidän tekemisiä. Toisinaan tulee sellainen epärealistinen olo kun on sata lasta ympärillä odottamassa, että annat heidän koskea kättäsi. Ihan ku mä olisin mukamas joku julkkis tai maailmanpelastaja. Saattaa olla outoa palata suomeen kun kukaan ei tuijota tai huutele kadulla...

Afrikassa öinen taivas on niin musta ja miljoonat tähdet kimmeltävät kilpaa siellä. Ei ole sitä eurooppaa kiusaavaa valosaastetta koska täällähän ei katuvalaistusta ole missään, ei edes pääkaupungissa. Meidän avolava-auton lavalla matkustaessa ei kaipaa minnekään muualle, mikäs siinä tähtien alla ollessa raikkaassa Afrikan illassa.

Miten nämä paikalliset bussit voi liikkua, ovat sen verran räjähdysalttiin näköisiä etten missään nimessä nousisi niistä huonoimpien kyytiin. Onneksi mun ei tarviikaan maakuntiin matkustaa noilla pikkufirmoilla töyssyisiä hiekkateitä pitkin.

Mun paikallinen pomo Arnold sai toisen lapsen viikko ennen mun Singidaan saapumista. Kävimme katsomassa kolme viikkoista peikkotyttö Hoglaa eräänä päivänä työporukalla. Miten voikaan olla lapsi niin suloinen! Oli tuuhea musta kihara tukka, pieni nenä, sormet millä tarttua Tommi-sedän etusormeen ja valtavat unenlahjat, jolloin sylistä toiseen liikkuminenkaan ei häiritse.  Meissä suomalaisissa ihmetystä aiheutti molemmissa korvissa jo olevat reiät, joista oli naru laitettu lävitse sekä piirretyt kulmakarvat. Suomessa naurettaisiin sellaisille vanhemmille, jotka ovat meikanneet tyttövauvansa mutta täällä se taitaa olla ihan normaalia kun tulee vieraita kylään.

En ole vieläkään saanut selville mihin sieltä vessana toimivasta reiästä se tavara menee. Onkohan täällä muka olemassa jonkinlainen viemäriverkko vai onko talon alla jokin jäätävän iso sammio mihin se kerääntyy? Ihme on suuri...

Onko pakko heittää kaikki roskat kadulle? Se jätteiden määrä mitä ympärillään näkee on jotain aivan käsittämätöntä. Suomessa saa sakot roskaamisesta, täällä se on ainut tapa hävittää omat jätteet. Kai ne sinne jonnekin ojanpohjille joskus maatuu jollei joku nälkäinen eläin tai ihminen niitä syö pois sitä ennen.

Mä varmaan lihoan tällä reissulla ihan sikana. Leipä on valkoista, ruoka hiilaripitoista ja sisältää kaikkea mahdollista uppopaistettua. Terveysruoka tai karppaus ovat näille ihmisille suuria kysymysmerkkejä. Kiitän geenejäni siitä etten ole millekään allerginen koska silloin olisi melko mahdotonta tehdä tällaista matkaa tuntemattomaan.

Juuri nyt en keksi muita mieltä askarruttavia ihmetyksen aiheita. Jatkan listaa kun niitä taas tulee mieleen...

tiistai 20. maaliskuuta 2012

Keravan lahja maailmalle

Pakko kirjoittaa ystäväni Emman sanomisia yhdessä vietetyn kolmen viikon jäljiltä. Miten suomenkieli voikin toisinaan olla niin hauskaa ja vaikeaa ;)

- "Siellä oli sellainen suihkulähde .... ei ku vesiputous"

- Kesken toisen keskustelun: "Sulla on vatsa ilmeisesti toiminut hyvin?"

- "Tässä ei näy salama!", no ei kai kun ei ole kamerassa virta päällä. Eihän me oltu ku otettu joku viisi kuvaa ennen sitä...

- "Mitä tuo on?", kysyi safariopas. "Muna tai kivi?", totesi Emma. Oikea vastaus oli kirahvin kakkaa...

- "Nämä kanat on varmaan onnellisia", hyvä todeta siinä vaiheessa kun me syödään niitä :)

- "Aika outoa ajatella, et toi vuorenhuippu ja suomi on melkein yhtä kaukana." No tarkemmin ajatellen suomeen on matkaa noin 7500 KILOMETRIÄ  ja Mount Meru on 4566 METRIÄ korkea. Mitta-arvot siinä helteessä ilmeisesti hieman hakusessa ;)

Kiitos Emmalle näistä kuluneista viikoista Singidassa, torstai aamusta eteenpäin olenkin sitten ainoa joka puhuu eri kieltä ja näyttää vaaleammalta.

sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Ravitsemuskulttuurista

Olen jo pitkään meinannut alkaa kirjoittaa Tansanian ruoka- ja juomakulttuurista mutta aina tulee jotain muuta tekemistä tai muita aiheita. Nyt kuitenkin on pakko kertoa hieman asioita teille suomalaisille simasuille elämästä päiväntasaajan toisella puolella.


Singida on yksi Tansanian köyhimmistä alueista ja se näkyy hyvin katukuvassa. Toisilla on millä mällätä ja toisilla taas ei, toisilla on ruokaa yllinkyllin ja toisilla vilkkuu kylkiluut. Meidän perhe kuuluu tuohon ensimmäiseen kastiin niin kuin kaikki muutkin hieman varakkaammat ja se näkyy keskivartalolihaavuutena siinä missä länsimaissakin. Täällä tosin iso vatsa tarkoittaa vaurautta, sairasta mun mielestä. Itsehän saan täällä kotona päivittäin aamiaisen, lounaan ja päivällisen ja aina joudun santsaamaan. Vaikka miten olen sanonut mamalle ja muille tyrkyttäjille etten voi syödä niin paljon kuin he haluaisivat niin silti joka kerta pitää tyrkyttää lisää. Vedotaan joko siihen että ruokaa riittää tai siihen ettei sitä tarvitsisi pois heittää. Olen siis alkanut ottaa ensimmäisellä kierroksella pienempiä annoksia ja kasvipitoisempaa jotta jaksan santsata edes vähän.

Ruokailu tapahtuu oikealla kädellä syöden, vasen on tarkoitettu vessassa käyntiä varten. Tosin melko usein meillä kotona kyllä syödään aterimilla ja käytetään kumpaakin kättä. Ruokapöytää ei ole vaan istumme sohvilla ja pidämme lautasta milloin missäkin, käsinoja on hyväksi havaittu paikka. Ruuan kanssa ei ole tapana juoda mitään, paitsi aamupalalla teetä tai kahvia. Sen verran hygieniasta nämä paikalliset ovat oppineet, että kädet pestään aina ennen ruokailua. Eräänä päivänä erehdyin kurkkaamaan jääkaappiin ja meinasi oksennus lentää. Olisi ollut parempi olla näkemättä sitä sisältöä ja siisteyttä, voisi suomen terveysviranomainen heittää henkensä sen nähdessään.

Mitä se ruoka täällä kaukana oikein on? Eilen kävimme työporukalla perinteisillä lauantaimarkkinoilla noin 30kilometrin päässä syömässä lihaa ja tänään kävin Maman kanssa Singidan omilla markkinoilla täydentämässä ruokavarastoja. Suomalaisena simasuuna olemme tottuneet menemään lähimpään suureen supermarkettiin ja ostamaan sieltä kaiken mitä vain voimme tarvita ravitaksemme itsemme. Afrikassa ostokset hoidetaan isoilla toreilla ja pienissä kojuissa, ainakaan Singidassa ei ole ainuttakaan suurta kauppaa. Sinänsä ihan hyvä ettei isot firmat monopolin lailla vie elantoa pienyrittäjiltä… Ostokset siis tehdään yleensä maanviljelijöiltä itseltään tai heti seuraavalta mahdolliselta jälleenmyyjältä. Lähiruoka kukoistaa aika loistavasti täällä jumalan selän takana.

Kasvikset ovat pöydillä, banaanit roikkumassa naruista, ananakset läjissä, riisit ja viljat isoissa säkeissä, tomaatit pesuvadeissa maassa. Myyntitapoja on varmaan yhtä monta kuin on yrittäjiäkin täällä. Aivan keskustassa myynti tapahtuu basaarialuleella missä vesi ja muta lilluu keskikäytävillä ja myyjät ovat ahtautuneet kuka mihinkin kulmaan. Hieman kauempana ytimestä myydään sitten suoraan autosta tai pesuvadista pään päältä, myös isoja pressulla peitettyjä myyntikojuja on melko tiheässä. Hinnassa sen kuulemma huomaa jos jaksaa käydä hieman kauempana ostoksilla sillä yleensä basaarin myyjät ovat käyneet sieltä samoilta kasvattajilta ostamassa missä itsekin voi käydä. Pakko sanoa, että suomen hedelmät maistuvat puulta paikallisten luomu ananasten, mangojen ja avokadojen jälkeen.

Kaikki tehdasvalmisteiset ja pakatut tuotteet myydään pienissä kioskeissa, joita sijaitsee joka kulmassa. Samoista paikoista saa niin pesuaineet, mehut, vedet kuin kahvitkin. Niissä itsekin vierailen pääasiassa koska en mä tarvii kaupasta kuin vettä, vessapaperia ja jotain herkkuja. Kaiken muun ruuan saan kotoa, mahtaa ne myyjät ihmetellä kun valkoiset ei koskaan osta mitään kunnollista :)

Lihan myynti on näin suomalaisen ravintola-alan työtekijän näkökulmasta todella kuvottava. Lihat roikkuvat koukuissa auringonpaisteessa tai sitten lehtipedeillä keskellä markkinoita. Koirat juoksevat pöytien alla syömässä kaiken putoavan, vaa’at sijaitsevat keskellä käytävää mistä ihmiset hyppii yli ja lihan leikkaaminen tapahtuu suurilla puukoilla hakkaamalla niin että luut menee rikki. Ei siinä paljoa valita sisäfilepihvejä vaan liha sisältää kaiken läskin, jänteet, luut, ynnä muut eläimen osat. Periaatteena on, että kaikki on syötävää. Pohdin alussa miksi pihvejä ei saa mediumina mutta enpä paljoa enää edes haluaisin kun olen nähnyt sen säilytystavan. Mahdollisimman kypsäksi vaan kaikki jotta bakteerit kuolee, kiitos. Itse myöskin jätän mielelläni väliin ne vatsalaukut, suolistot, keuhkot ja muut osat joita eilen näin markkinoilla ihmisten ostavan.


Kaikki eläimet ovat olemassa ihmisten ravitsemista varten ja sen takia täällä joutuu myös valitettavasti sulkemaan silmät aika monilta asioilta mitä näkee päivittäin. Kanat roikkuvat jaloistaan pyörän tarakalla, makaavat kadulla kasassa jalat sidoittuina tai ovat pienissä häkeissä basaarissa odottamssa nälkäisiä ihmisiä. Meidän pihalla myös asuu kanoja ja kaksi niistä pääsi viikon aikana hengestään kovaa huutaen. Minä sain koipea ja niskaa syödäkseni, kummatkin niin puhtaita ja laihoja verrattuna meidän antibiooteilla myrkytettyihin broilereihin. Vuohet hengaavat melko usein teiden varsilla sidottuna jalastaan johonkin etteivät lähde karkuun. Samaa kohtelua joutuvat kokemaan lehmät ennen kuin kaula viilletään auki. Karua mutta ehkä myös onnellista elämää, eipä tarvitse olla ainakaan missään ahtaissa navetoissa. Ei ole mikään kovin epätavallinen näky, että meidän treeneissä vuohet tai lehmät syövät saman kentän heinää tai kanat juoksentelee eteen. Sikoja en ole nähnyt mutta muslimit ei tainneet niitä syödä ollenkaan joten ei mikään ihme siis.


Mun ruokavalioon kotona kuuluu vahvasti ugali tai riisi, niistä ensimmäinen tulee jo korvista ulos ja tökkii vastaan pahasti. Harmi, että afrikan ravinto perustuu pääasiassa ugaliin ja kastikkeisiin… Mulle tarjotaan melko usein lihakastiketta mutta eilen sanoin mamalle, että mieluummin söisin kala- ja kasvispitoista ruokaa. Se liha on niin sitkeää ja täynnä kaikkia jänteitä ja läskiä etten tykkää syödä, tosin en sanonut syytä sille. Kolmea erilaista kalaa olen saanut syödäkseni; paikallisia muikkuja, paikallista laihaa ahventa ja tänään Victoria-järven isoa valkoista kalaa. Ne ovat kaikki hyviä tosin viimeisimmässä oli eniten syötävää, minä kun en niitä aivoja sieltä kallosta ime suuhuni. Kasvisruuat ovat papukastiketta (suomessa yök, täällä riisin kanssa tähän astisista ruuista parhain), banaanikastiketta ja sit jotain ihme variaatioita oudoilla kasviksilla mistä en ole vielä oikein päässyt perille. Hyviä ovat kuitenkin. Aina on myös jotain vihreää tarjolla, keitettyä lehtisalaattia tai jotain sen tapaista. Tuoretta kylmää salaattia en ole vielä täällä tavannut mutta ehkä onkin parempi että kaikki on keitettyä eikä tulee ameeboja. Hedelmiä on sitten jälkkäriksi usein ja ne ovat niitä parhaita maailmassa :)

Juomakulttuuri täällä perustuu lähes täysin länsimaalaisten keksimiin limuihin. CocaCola ja Pepsi ovat vallanneet markkinat melkein 90prosenttisesti ja niitä myydään aivan joka paikassa. Alkoholia nämä osaavat käyttää järkevämmin kuin kukaan suomessa ja sanovat tulevansa humalaan jo muutamasta ja juovansa maksimissaan viisi kaljaa saman päivän aikana. Pieni ero mun normaaliin viiteentoista annokseen kunnon bileiltoina, jos edes sekään riittää :) Paikalliset oluet ovat kyllä hyviä mutta aina tilatessa pitää muistaa mainita baridi, kylmänä. Siis kuka oikeasti voi juoda lämmintä kaljaa tai limpparia. Hyi!

Veden juominen on aivan lasten kengissä täällä ja kouluillakin pitää aina muistaa mainita treenien jälkeen että juokaa vettä. Ei ihme jos heikottaa tai on huono olo kun koko päivän hikoilevat juomatta yhtään nesteitä. Mulla menee helposti kolme litraa Kilimanjaro-vettä päivässä. Miettikää sitten sitä muovijätteen määrää minkä jo pelkästään minä täällä ollessani tuotan. Takapihan monttuun vaan kaikkien muiden jätteiden kanssa, se on tämän maailman mentaliteetti jos ei halua kadulle heittää lojumaan. Kierrätys, mitä se on?

Mainitsinkin jo aamupalalla juotavan teen tai kahvin. Liekö brittien tänne tuomaa vai mistä johtuu mutta teetä juodaan todella paljon ja runsaalla sokerilla. Paikalliset pyörittelevät taas silmiään kun suomipoika ei laita ollenkaan sokeria teehensä samalla kun mama laittaa kaksi ruokalusikallista omaan kuppiinsa. Itse voisin hunajalla juoda mutta ei sellaista ylellisyyttä kovin paljon täällä näe. Maitoa myös tarjosivat joukkoon mutta mä juon mieluummin teeni raakana. Kahviin en ole koskenut tosin tuskin se kovin pahaa voi olla, mustaa tansanialaista. Sellaista pikakahvia ne on kaikki täällä mutta sen sit taas haluisin ehdottomasti maidolla enkä ole jaksanut alkaa vaatia liikoja joka aamu :)

Tässä maanosassa ei paljoa törmää länsimaalaisiin ruokiin eli siis pizzat, kebabit ja burgerit ovat melkein tabu näille. Onneksi Arushassa pääsimme syömään kunnollista pizzaa, johan tässä tulisi hulluksi kymmenen viikon aikana ilman pizzaa ja kylmää kaljaa ;) Perhe kans kyseli, että osaanko kokata ja mitä ruokia. Siinä sitten kerroin pitkät tarinat meidän ruokavaliosta eikä ne tainneet ymmärtää mitään. Eiväthän ne ymmärrä, että meidän perhe voi asua viidessä eri osoitteessa, mä siivoan itse oman kotini tai että jokaisella on pyykkikone eikä kukaan pese nyrkkipyykkiä suomessa. Kulttuurierot ovat melkoisia ja itsekin sopeudun niihin parhaani mukaan, tänään viimeeksi upotin sormeni kylmään pyykinpesuveteen pestäkseni omat vaatteeni. Sormet on pehmeät, rystyset kipeät ja oma äiti ylpeä musta aivan varmasti, eikö mutsi ;) Paikallisten mielestä en osannut hommaa ollenkaan ja tulivat auttamaan mua nauraen…

perjantai 16. maaliskuuta 2012

Ottelupäivä osa 2

Tänään perjantaina päästiin taas vauhtiin koulujen välisissä kilpailuissa. Päivän lajeina poikien jalkapallo, tyttöjen netball ja eiliseltä myrskyn takia siirretty viestijuoksu. Olimme sopineet lähtevämme toimistolta porukalla viimeistään kello 15.00 mutta eihän siellä ollut kuin me suomalaiset paikalla sen 5minuuttia ennen sovittua aikaa, muut saapuivat 15.30 jolloin kisojen piti jo alkaa stadionilla. Hakuna matata.

Joku urpo oli päättänyt eilisen jälkeen vetää stadionin portin lukkoon ja sisään piti kiertää takakautta yhden rikkinäisen portin lävitse. Paikallisille ilmeisesti ihan normi settiä koska osasivat ihan luonnostaan lähteä sieltä kiertämään ilman suurempia kehoituksia. Jalkapallopeli saatiin pitkän arpomisen jälkeen käyntiin joskus 16.30 enkä tällä kertaa joutunut edes toimimaan tuomarina, poikien peliin oli jostain revitty oikeat tuomarit. A) miksi kukaan ei kertonut mulle ja B) miksi poikien peli on tärkeämpi kuin tyttöjen peli? Afrikka! Sain siis rauhassa toimia kuvaajana ja kunniavieraana...

Tyttöjen netball saatiin käyntiin vähän ennen kello viittä tummien pilvien vyöryessä stadionin ylle. Eiköhän sitä sitten myrsky saatu kunnolla niskaan ja kummatkin pelit jouduttiin keskeyttämään RAEKUURON takia, kelatkaa. Afrikka! Siellä sitten hytistiin stadionin "sisätiloissa" puolisen tuntia kentän täyttyessä vedestä ja päätimme aloittaa kummankin pelin alusta lauantaiaamuna kello 09.00. Jos siis pääsemme huomenna puoleenpäivään mennessä alkuun peleissä niin olemme voittajia. Saa nähdä milloin pääsemme toteuttamaan sen viestijuoksun...

Afrikka hiljenee perjantain kunniaksi minareettien äänien saattelemana. Peace :)

torstai 15. maaliskuuta 2012

Päivä, mikä ei unohdu milloinkaan

Koulujen väliset kaksipäiväiset kilpailut on sovittu pidettäväksi torstaina ja perjantaina tällä viikolla Emman lähdön kunniaksi. Lajeiksi on pari viikkoa sitten palaverissa vahvistettu jalkapallo, netball ja viestijuoksu, jokaisessa omat sarjat tytöille ja pojille. Palaverissa sovittiin paikaksi Mingan ala-asteen kenttä koska se on kuulemma alueen paras. Kaikki on siis sovittu koulujen kanssa jo aikoja sitten valmiiksi ja annoimme toimistolta jopa palloja lainaksi treenejä varten.

Afrikalle tyypillisesti kävimme päivää ennen kisoja tarkastamassa kyseisen kentän ja eihän se vastannut ollenkaan odotuksia. Polvimittainen heinä, orjantappurasta tehdyt aidat, eläinten kaivamat montut ja kumpuileva maasto eivät kovin paljoa vakuuttaneet meitä. Tuli itsellekin jo tuskainen olo kun kuvittelin itseni linjatuomarina juoksemassa heinikossa. Pitkän arpomisen, paskanjauhannan ja kiertelemisen jälkeen päätimme mennä stadionille pelaamaan. ”Ai täällä on sellainenkin?”, oli mun ensimmäinen ajatus. Miksi ihmeessä me ei voitu heti alkuun mennä sinne eikä vasta päivää ennen pohtia sitä vaihtoehtoa…Afrikka!

Noh torstai käynnistyi kivasti vierailulla stadionille järjestelemään kisoja joiden on sovittu alkavan 15.30. Jalkapallokenttä rajoineen on olemassa, maaleissa ”verkot” ilmeisesti joskus olleet ehjät, nyt vain muutama säie siellä täällä. Netball kentän jouduimme itse rakentamaan stadionin laidalle, onneksi projektilla on siirrettäviä koreja olemassa ja kalkkia saa kaupasta. Kuten olette varmaan aikaisemmista blogiteksteistä lukeneet niin afrikassa ei olla niin kovin tarkkoja minkään asian suhteen. Noh urheilu onkin sitten eri asia. Suomalaisena kun olisimme vetäneet rajat mitalla silmämääräisesti niin tällä kertaa kulmien pitikin olla ehdottomasti 90astetta. Miten voi tehdä asian niin pilkun tarkasti kun muuten kenttä on nilkkapituista heinää ja kalkkiviivat itseasiassa valkoista sementtiä kun kalkkia ei kaupasta löytynyt :)

Siinä aikamme rakenneltua ja saatuamme apua pyytämättä jokaiselta laitapuolen kulkijalta (sen jälkeen ne käsi ojossa ovat pyytämässä rahaa) lähdimme pitämään Mughangan yläasteelle päivän treenejä. Kuvitelkaa keskipäivä Päiväntasaajalla niin olette jo lähellä sitä tuskaista kuumuutta minkä tänään saimme niskaamme. Mulla henkilökohtaisesti oli hermo todella kireällä koko treenien ajan eikä yhtään helpottanut eilen pamahtanut nilkka mikä muuttuu vähitellen mustaksi, nälkä, päälle sadan oppilaan ”pieni” ryhmä yllätyksenä, paikallisten maailman huonoin muisti treenisuunnitelman ja aikataulujen suhteen (eihän ollakaan tehty samaa kuin vasta koko alku viikko putkeen) ja yleinen säätäminen sekä koulun että ihmisten puolelta. Ärähdin siis miljoona kertaa kaikille, olivat ansainneet sen kun eivät kuunnelleet, totelleet tai keskittyneet.

Lounas piristi taas mieltä hieman ja aloimme valmistautua kilpailuihin. Kuten sanoin, kisojen piti alkaa 15.30. Huom, piti! Oppilaita ja opettajia alkoi valua stadionille siinä 16.15 ja pääsimme viimein aloittamaan pelin noin kello 17.00 kaikkien puheiden ja esittelyiden jälkeen. Ohjelmassa piti olla tyttöjen jalkapallopeli ja poikien netball peli samaan aikaan sekä päivän päätteeksi viestit. Eiköhän toinen koulu sitten ilmoita vasta paikanpäällä etteivät ole treenanneet poikien kanssa netballia ollenkaan ja siksi heillä ei myöskään ole joukkuetta. Onpa reilua toisen koulun joukkuetta kohtaan… Olimme vieläpä juuri kyseisellä koululla jutelleet liikunnanopettajien kanssa saman päivän aikana kisoista ja he väittivät olevansa valmiita voittamaan vastustajat.

Saimme tyttöjen jalkapallopelin kuitenkin hienosti käyntiin ja molemmat joukkueet olivat selvästikin valmistautuneet huolella. Oli pelipaidat, taktiikat ja huudot treenattu kuntoon oikein mallikelpoisesti. Itse toimin linjatuomarina, aivan ensimmäistä kertaa elämässä. Kaikki mut tuntevat varmaan muistavat että futis ei ole ihan sydämen asia meitsille ;) Siinä sitten viivaa pitkin lippu kädessä juoksiessa mietin että ei olekaan mikään paskempi homma, tästä voisi melkeimpä tykätä vaikka ei futiksen pelaamisesta niin välittäisikään. Kunhan muistin hyppiä monttujen yli ettei mene toinenkin nilkka niin kaikki oli oikein loistavasti. Niin ja viivat oli tietenkin kaivettu siihen nurmikkoon, ei ollut valkoisista kalkkiviivoista tietokaan mutta saman asianhan ne ajaa. Ensimmäisen puoliajan loppu puoliskolla sitten toteutui se meidän kauhukuva, myrsky. Ensin muutama pisara, ei tunnu missään. Pari salaman välähdystä, ei hätää. Hirveä kaatosade niskaan tuulen mukana, voi prkl! Oikea kylki alkoi kastua ekana kun sade tuli suurina pisaroina vaakatasossa, yritäpä siinä keskittyä peliin ja omiin askeleihin kun kentän rajat täyttyvät ensimmäisenä vedestä. Puoliaikaan mennessä olin jo puoliksi märkä ja molemmat kengät oikein ui vedessä. Säälien katselin tyttöjä ja muita tuomareita kun tärisivät kylmästä, ei mulla suomalaisena ollut kuin vähän iho kananlihalla sillä eihän +25asteessa palele vaikka miten märkä olisi ;) 


Toisella puoliajalla kenttä alkoi olla jo nilkkaa myöden täynnä vettä koska kova maa ei ime mitään sisäänsä. Tytöt heittivät kengät pois saadakseen hieman paremman pidon mutta oli mulla silti naurussa pitämistä kun ne liukuivat siellä pallon perässä. Milloin olivat naamallaan ja milloin liukuivat vastustajan jalkojen välistä. Siinä viivaa pitkin juostessa en voinut olla nauramatta ääneen: Kuinka moni ihminen voi sanoa seisseensä ukkosmyrskyssä Afrikkalaisella jalkapallokentällä vettä nilkkoihin saakka tuomaroimassa tyttöjen peliä ja vielä nauttineensa siitä?

Kuva kertoo tässäkin tapauksessa oman tarinansa.






Mitunduruni voitti tyttöjen jalkapallopelin 1-0, poikien netball jäi pelaamatta ja viestijuoksut peruttiin sään takia, päivän onnistumisprosentti aika huikea 33%. Saa nähdä mitä huominen tuo tullessaan, ainakaan netball kentällä ei ole enää rajoja sillä sade huuhtoi kaiken mennessään :)


Ps. Tätä blogia on kirjoitettu otsalampun valaistuksessa, pyyhe olkapäillä ja salmiakkia syöden. Sähköt olivat myrskyn takia pitkään poikki mutta oli pakko päästä heti kertomaan tästä päivästä teille. Aivan über siistiä elämää, omalla tavallaan.

tiistai 13. maaliskuuta 2012

Tiistain huipennus

Voitko osuvampaa Fingerporia ollakaan tänään, haluaako joku tuliasia kun menen Zanzibarille seitsemän viikon päästä ;)

maanantai 12. maaliskuuta 2012

Hakuna matata

Terveisiä Afrikasta, tässä suora lähetys Singidasta. No ei kai, ei tämä ole suoraa nähnytkään niin kuin ei mikään tässä osassa maailmaa. Aina mennään kiertäen hankalamman kautta jotta saavutetaan määränpää jossain vaiheessa. Sellainen Hakuna matata –meininki kaikessa. Aikataulut, internet, puhelimet, autot, tapaamiset, lähdöt ja tulemiset; kaikessa voi aina joustaa ja odottaa että joku muu hoitaa asian. Eihän tämä maa koskaan edisty jos millään ei ole koskaan kiire. Mitään ei saada valmiiksi asti ja sitten vaan odotellaan että valkoiset pelastaa kaiken antamalla rahaa. Ei se niin mene, Afrikka herätys!

Mulla on nyt kaksi viikkoa takana elämää Tansaniassa ja oikeasti alkaa jo nyt olla huppua myöden täynnä, kun suomeen palaan kahdeksan viikon päästä niin vannon etten hetkeen lähde minnekään vaan nautin elämästä kotona. Olihan tämä odotettavissa, että jossain vaiheessa reissu-ähky iskee pahemman kerran. Onhan tässä menty edestakas jo vuodesta 2005 lähtien eli seitsemän vuoden ajan.  Onneksi suunnitelmissa onkin asettuminen syksyllä ainakin pariksi vuodeksi, Riikka varmaan puoltaa asiaa Ugandasta käsin :) Ja toimitus huomio, loma- ja työreissuja ei sitten lasketa mukaan koska niitä tulee kuitenkin…

Singidassa olen siis seitsemän viikkoa, pari viikkoa menee Mtwarassa ja viikon päivät kulutan Zanzibarilla aurinkoa palvoen jotta olen valmis kesän työkoitokseen. Täällä keskellä Afrikan mannerta olen siis pääasiassa, ei uintimahdollisuutta eikä rantoja. Työharjoittelua teen osana vapaaehtois-projektia TTU-ETS:n työntekijöiden kanssa. Arki koostuu viidestä työpäivästä (ma-pe) ja viikonlopun vapaista. Käymme kahdella yläasteella (Mughanga ja Mitunduruni) opettamassa liikuntaa lapsille ja iltaisin vedämme Äidit&tyttäret –projektin osallistujille liikuntaa ja oppitunteja kahdella ala-asteella (Kibaoni ja Unyankindi). Tulevana projektina on vielä tässä kuussa (sormet ristiin jotta toteutuu) alkava liikunnanopettajien koulutus. Jokaisesta Singidan maakunnan osasta lähetetään kaksi pätevää ihmistä meidän koulutettavaksi ja heidän on sitten tarkoitus tulevaisuudessa jakaa tietojaan ja taitojaan omilla alueillaan. Päivät menevät siis ulkona urheillessa tai toimistolla tulevia asioita suunnitellessa, työaika päivittäin noin yhdeksän tuntia hieman riippuen päivän ohjelmasta. Keskiviikko on ainut arkipäivä jolloin illalla ei ole mitään ohjelmaa lounaan jälkeen.

Yläasteilla olemme keskittyneet pallopeleihin sillä monelle lapselle pallo on todella vieras urheiluväline. Näiden koulujen kanssa projekti on alkanut vasta tämän vuoden alussa joten olemme todella alussa opettamisen suhteen. Urheiluhetket koostuvat polttopallosta, erilaisista viesteistä, pallon kuljettamisesta jalkojen avulla sekä erilaisista tasapaino harjoitteista. Suomalaiselle kuullostaa varmaan todella typerältä mutta oikeasti pelien sääntöjen sisäistäminen ja eri liikkeiden korjaileminen on todella työlästä ja vie paljon aikaa. Jos ei ole lapsesta asti oppinut koulun liikuntatunneilla urheilun perusteita niin onhan se hankalaa alkuun, varsinkin kun murrosikä on päällä ja kroppa kasvaa niin nopeasti ettei motoriikka aina pysy perässä. Pahiten hienomotoriikan ongelmat tulevat esiin venytellessä – kropan hallinta on todella hakusessa lähes kaikilla nuorilla eikä puheesta ja esimerkeistä ole aina apua.

Äidit&tyttäret –hanke on ollut jo pidempään käynnissä ja näiden kahden ryhmän kanssa on tehty aktiivisesti töitä jo usean ihmisen voimin. Ideana on on urheilla ja opettaa kropan kunnossapitoa ja urheilun perusteita näille naisille. Toisena osana on yleissivistävä opetus, jolloin istutaan luokassa ja kerrotaan elämän tosiasioita. Ryhmien kanssa on aloitettu aivan perusteista kuten esimerkiksi taudeista, ruokavaliosta, ehkäisystä ja tasa-arvosta. Viime aikoina heille on kerrottu yrittäjyydestä ja rohkaistu jokaista keksimään omia liikeideoita. Tuloksena onkin saavutettu hyviä liiketoimintasuunnitelmia jolloin myös naisten itsetunto on kohisten noussut sille tasolle että he jo uskovat selviävänsä tästä maailmasta ilman miehien apua. Ideat ovat lähdössä lakimiehille hyväksyttäväksi ja sen jälkeen mammoilla on mahdollisuus saada startti-rahaa omaa yritystään varten. Tässä maassa miehet eivät oikeasti saa mitään aikaa vaan naisten on noustava vastarintaan ja näytettävä miehille kuokan paikka. Aika karu totuus mutta naiset lienevät oikeasti olevan Afrikan ainut mahdollisuus saavuttaa jotakin.

Hyvä esimerkki yrittäjyydestä on tämä minun isäntäperheeni. Mama Joséllahan on se oma catering-firma mistä olenkin jo puhunut aikaisemmin. Perheen vanhimmalla lapsella Beatricella on oma ompelimo missä hän myös kouluttaa ilmaiseksi muillekin ompelemisen perusteita. Beatrice siis opettaa päivisin ala-asteella ja iltaisin hän luo omaa uraa bisnesmaailmassa. Hän käy myös yrittäjyyskurssia parhaillaan ja toiveissa onkin joku päivä saada menestyvä vaatetusalan yritys pystyyn. Perheen kolmas tytär on naimisissa ja työskentelee katulapsien parissa Singidassa, perheen vanhin poika on tietokoneinsinöörinä jossain pankissa Darissa ja perheen kuopus Bon opiskelee yliopistossa. Kaikki tämä yrittäjyys ja menestymisen tarve on varmasti kotoa lähtöisin sillä heidän vanhempansa myyvät auringonkukkaöljyä menestyksekkäästi. He luovat minuun uskoa tähän maahan :)

maanantai 5. maaliskuuta 2012

sunnuntai 4. maaliskuuta 2012

Perhe-elämää

Koska kaikki niin hirveästi kyselevät koko aika minun asumisesta Singidassa niin tässä tulee hieman infoa janoisille:

Asun siis Mama Josén luona. Mamalla ja hänen kaverillaan on yhdessä catering-yritys, mikä toimittaa ruokaa häihin ja muihin juhliin. Tämä on selvinnyt monien väärinkäsityksien jälkeen, sillä ensin luulin heidän myyvän elävää ruokaa torilla. Ei aina ole niin helppoa tämä kommunikointi englanninkielellä ihmisten kanssa, jotka eivät sitä kovin hyvin puhu. Yrityksen ansiosta Mama José on vaurastunut sen verran että hänellä on ollut varaa rakennuttaa tällainen isohko talo. Asun siis keskiluokkaisessa perheessä, en missään kartanossa.

Alussa ihmettelin suuresti monien vieraiden naamojen määrää talossa ja kyselin usein, että kuka kukin on saamatta kuitenkaan selvää vastausta. No tässä eräänä iltana sitten selvisi, että kaikki ovatkin sisaruksia. Beatrice on vanhin tytär ja ammatiltaan ala-asteen swahilin opettaja. Hänellä on 3-vuotias tytär nimeltään Martha. Mama José on perheen toiseksi vanhin lapsi ja hänellä on 4-vuotias poika José. Sitten on kaksi lasta joiden elämästä mulla ei ole vielä hajuakaan enkä ole varma olenko tavannutkaan heitä vielä. Perheen juniori on kuitenkin  22-vuotias Bon, joka opiskelee yliopistolla jotakin (ei aivan auennut mulle että mitä…). Hänen kanssaan olen varmaan eniten jutellut ja vaihtanut kuulumisia päivittäin. Meidän piti myös eilen yhdessä kierrellä Singidassa jotta olisin oppinut tuntemaan paikkoja mutta lähtö menikin niin myöhäiseksi ettei sitten ehdittykään. Ei mikään yllätys näillä Afrikan aikatauluilla :)

Tässä talossa on siis tuo päätalo missä Mama asuu poikansa kanssa. Siellä myös on olohuone missä mä syön ruokani, palvelijat syö pihalla. Keskellä pihaa sijaitsee kaivo, minkä vieressä on catering-palvelun keittiö eli katoksen alla monta grilliä ja tyttöjä töissä. Pihaa reunustaa rakennus, missä asuu mun lisäksi ainakin pari opettajaa ja joitakin muita vuokralaisia. Asuntoja on neljä yhteensä, en tiedä millaisia nuo muut ovat sisältä mutta mulla ainakin on ”olohuone” ja makuuhuone. Piharakennuksessa sijaitsee myös vessa eli reikä lattiassa ja suihku eli koppi missä voi kaataa päälleen vettä. Pihaa käytetään niin pyykkien kuivattamiseen, lasten leikkimiseen kuin kanojen kotkottamiseenkin. Aivan normaalia että kukko kiekuu mun oven takana ja hetken päästä kuuluu siipien suhinaa kun se juoksee lapsia karkuun.

Singidassa on vaarallista liikkua ulkona pimeän aikaan ja sen takia useimmiten menenkin nukkumaan jo ilta kymmeneltä. Kaikissa ikkunoissa on kalterit, päätalon etuovi on lukittu salvoilla ja lukoilla (toki uloimpana on vielä kalteriovi) ja pihaa suojaa korkea teräksinen portti kaikkine piikkeineen. Tästäkin huolimatta mun pitää ottaa polkupyörä vielä aina sisälle suojaan ettei kukaan pölli sitä tuosta pihalta. Ihan ku kukaan edes pihalle pääsisi… Bonilta tiedustelin yöelämästä ja yökerhoista perjantai-iltana. Baareja täällä on ja kuulemma yksi yökerhokin löytyy jopa. Tosin sinne ei kannata mennä koska puukko heiluu aina ja varkaat odottavat ulkopuolella jopa paikallisia. Taidan jättää väliin siis sen bilettämisen :) Kaikesta huolimatta on täällä ihan turvallisen oloista, kunhan pitää vaan silmät auki eikä liiku pimeällä ainakaan yksin.

Palvelijoita ja muita työntekijöitä on paljon enkä heidän kaikista perhesuhteistaan ole yhtään perillä. Yksi on kuitenkin nimeltään Eliza ja hän puhuu englantia jonkin verran. Elizan kanssa tulee päivän rutiineista keskusteltua aika paljon ja hän osaa aina kertoa milloin mulle on ruokaa ja mistä saan pesuvedet yms. Beatrice taas lupasi mulle, että voin ensi viikolla mennä hänen tunnilleen kuuntelemaan ja katsomaan miten opetus tapahtuu Tansanian tyyliin, on varmaan melkoinen ero suomeen nähden. Täällä ainakin saa vielä läimäistä lasta karttakepillä ja ollaan me nähty yläastelaisten punnertavankin pihalla kun ovat käyttäytyneet huonosti. Täällä saa rangaista vääristä teoista.

Kuvia ette tule valitettavasti saamaan tämän reissun aikana varmaan ainuttakaan nähtäville, sillä nettiyhteydet ovat todella hitaat ja lataaminen syö kaiken crediitin mun liittymästä. Lisäilen kuvat sitten suomeen palattuani tänne teksteihin ja linkittelen viedoita ja karttoja myös. Saatte siis odottaa vielä lähes 10viikkoa ennen kuin näette jotakin konkreettista.

perjantai 2. maaliskuuta 2012

Jambo!

Reissun toinen askel näki päivänvalon (tai siis talven pimeyden) maanantaina 27.2. Turun linja-autoasemalla. Kello 04.00 lähti bussi pyyhältämään kohti Helsinki-Vantaata kyydissään yksi Mzungu, valkoihoinen. Arean kautta ostetut BA:n lennot (900€) Lontoon kautta Dar Es Salaamiin lähtevät kukonlaulun aikaan eli jo 07.50. Ei siinä mitään, aamulennolla on ajoissa perillä mutta 09.00 Lontoossa tuntuu kuin kukaan muu ei olisi vielä herännytkään. Varsinkin kun itse on jo herännyt Lontoon aikaa 01.00… Yhdeksän tunnin vaihto Lontoossa sujui sinänsä aivan loistavasti, että sain kerrankin yksin rauhassa tallustella ja tutkia paikkoja ja istua kahvilla juuri silloin kun siltä tuntuu. Päivän tarkoituksena oli nähdä slovakialaista kaveria vuosien takaa mutta eihän ne aikataulut sitten tietenkään sopineet yhteen :/ Aikani kaupungilla kierreltyäni, M&M:n mahtavassa krääsähelvetissä käytyäni ja Buckinghamin porttia potkittuani  katsoin parhaaksi palata Heathrowlle syömään ja odottelemaan jatkoyhteyden lähtemistä. Koko päivän olin maiskutellut BurgerKingin purilaista mielessäni. Noh, terminaali 5 on jokin he***tin terveysmesta mistä ei saa kunnollista hampurilaista ja ranskalaisia, ei sitten mistään ravintolasta. Olisi vaan pitänyt syödä kaupungilla kun se olisi ollut mahdollista…

Tiistaiaamuna laskeuduimme Boeing 767 –koneella Dar Es Salaamin kansainväliselle lentokentällä noin kello 08.00 aamulla. Lontoosta lähtö viivästyi koneesta löytyneen pienen vian takia melkein tunnilla, kiva sen jälkeen lentää samalla koneella 9tuntia :) Darissa viisumin hankkiminen oli yhtä rysässä seisomista mutta silti monta tuntia nopeampaa kuin aikoinaan Keniassa käydessäni. 50$ köyhempänä, sormenjäljet antaneena pääsin kentältä ulos kaikkien kamojeni kanssa ja hyppäsin valmiina odottavaan taksiin. LiiKe ry:n Ari oli samaan aikaan Darissa joten hän oli jo valmiiksi tilannut taksin, varannut hotellin (Jambo Inn, 30$) ja ostanut bussilipun minulle. Siinä sitten tulin heti alkuunsa huijatuksi kun maksoin kuskille 35 000 shillinkiä vaikka Ari oli sopinut summaksi 20 000. Miten sitä voi turisti tietää mitään tästä rahasta? No seuraavana aamuna sitten tinkasinkin jo kuin ammattilainen ;) Hotellihuone oli ihan mukava ja sain nukuttua vihdoin kunnon yöunet, edelleen verotti sunnuntain aamujatkot miestä…  Kävimme päivän aikana Arin kanssa syömässä, katsomassa yhden mahdollisen avustuskohteen sekä kiertelin jonkun random-paikallisen kanssa kaupungilla ja ostin paikallista musiikkia.

Keskiviikkona taas vaihteeksi ylös kukonlaulun aikaan sillä bussi lähti 07.30 Darista Singidaan. Olin kiltisti taksilla perillä jo tuntia ennen lähtöä, ja sitten odotettiinkin perinteisesti kahdeksaan asti ennen kuin päästiin tien päälle. Afrikkalaiset aikataulut ovat jo hyvin tuttuja… Matka oli pitkä kuin nälkävuosi, vasta 10tunnin päästä lähdöstä saavutimme Singidan. Matkalla bussi pysäytettiin poliisien toimesta varmaan 20kertaa, milloin tarkastettiin pyyhkijät ja milloin koko auto punnittiin. Pitäähän näilläkin viranomaisilla olla jokin tehtävä mistä sitä palkkaa maksetaan. Onneksi sentään tiet ovat todella hyvässä kunnossa, verrattuna vaikkapa Kenian loputtomiin taipaleisiin. Pienirakkoisille en suosittele näitä busseja sillä ainoastaan yksi kunnon breikki matkan aikana kastelee varmasti housut kovimmaltakin pidättelijältä. Enpä siis pahemmin syönyt enkä juonut koko päivän aikana ettei vaan tule hätä. Mohammed Trans kuljetti kuitenkin viimein matkalaiset pääkaupunki Dodoman kautta Singidaan missä vastassa olivat työkaverit olleet jo parin tunnin ajan. Illalla vielä ehdimme parille oluelle ja majoituin Mama Josen luokse.

Majapaikkani on siis paikallisessa perheessä, tällainen keskiluokkainen talo. Ei savimaja, ei huolta äiti :) Piharakennuksessa asuu minun lisäkseni pari opettajaa ja jotain muita perheenjäseniä. Itse sain makuuhuoneen ja ”olohuoneen” kokoisen kompleksin missä on jopa telkkari. Näkyyhän siitä tasan yksi särisevä swahilinkielinen kanava…  Mama Josen nimi tuli vanhimman pojan nimen mukaan, kuikas muutenkaan. Hänen poikansa on siis Joseph mutta en tiedä missä mies mahtaa olla kun ei ole paljon näkynyt. Mama Josella on myös oikea nimi olemassa mutta ei sellaista kuulemma käytetä. Voitte siis tästä lähtien kutsua mun äitiä Mama Tommiksi, olenhan minä vanhin poika meidän perheessä ;) Pihapiirissä pyörii myös lähes koko naapurusto enkä ole vielä oikein päässyt kaikkien suhteista selville huonojen englannintaitojen takia. Kerron niistä sitten lisää kun jotain selviää…

Tätä kirjoittaessa on jo torstai-ilta ja kaupunki on hiljentynyt auringon laskettua. Päivä on pitänyt sisällään töiden aloittamista, rajua vesisadetta, paljon uusia ihmisiä ja paikkoja, uusia kokemuksia ja tunteja täyttä naurua. Yläasteen rehtori otti minut jo ottopojakseen, äidit&tyttäret –hankkeen mammat antoivat lempinimen Hango (ei mitään hajua mitä mahtaa tarkoittaa), aamuinen kuumasuihku Tansanian tyyliin on kylmää vettä sangosta niskaan, vessa on reikä lattiassa ja paperina toimii vesi (jep, käytän tästäkin eteenpäin vessapaperia ja se on saletti), ruoka on todella maittavaa ja sitä riittää enemmän kuin jaksan syödä, sain paikallisen puhelinnumeron ja nauroin kippurassa huonolle kommunikaatiolle Bonnin kanssa. Se on naapurin poika joka opiskelee yliopistolla ja osaa englantia jotenkuten. Väärinymmärryksiltä ei silti ole voinut välttyä mutta tässä perheessä kaikki kuitataan naurulla ja Sawalla  :)

Ei siinä mitään, verkko alas suojaamaan moskiitoilta ja untenmaille. Toivottavasti saan netin toimimaan perjantaina, jotta saan ladattua tämän tekstin nettiin ja pääsen Facebookkiin. Ihmiset varmaan luulee mun jo kuolleen kun ei ole melkein viikkoon näkynyt linjoilla :)


Ultra Bra - Savanni nukahtaa (tätä olen kuunnellut kun ei ole nettiä ollut)

Kwa heri